Je hebt een bedrijf. Met een naam. En misschien ook al wel een logo, waar je blij mee bent. Maar hoe zorg je ervoor dat je het logo en alle andere aspecten van je organisatie de juiste uitstraling hebben? De uitstraling die jij graag wilt hebben als bedrijf, zodat je precies die mensen aanspreekt die jij graag als klant zit. Maar hoe doe je dat? Dikke Huisstijl geeft tips over hoe je zorgt voor een sterker merk!
Stel je hebt een bedrijf dat frisdrank moet verkopen aan jongeren, dan kies je eerder voor felle kleuren dan zachte kleuren. Ook zul je in de andere uitingen van je merk geen gebruik maken van volwassenen die in een park jouw frisdrank aan het drinken zijn, maar kies je bijvoorbeeld voor een groep feestende jongeren bij een concert. Dat zijn punten die vrij logisch zijn natuurlijk, maar er zijn meer aspecten die reflecteren wie en/of wat jouw merk is. Een handige model om daar inzicht in te krijgen, is het Brand Identity Prisma van Kapferer.
Brand Identity Prisma Model
In dit model ga je aan de slag met niet alleen de fysieke kenmerken van je organisatie, maar ga je nadenken over vragen zoals: ”als mijn merk een persoon zou zijn, met wie zou je hem dan vergelijken?” Of ”wat voor leeftijd zou die hebben?” Hoe gemakkelijker je doelgroep jouw merk kan zien als een echt persoon, hoe gemakkelijker het is voor je doelgroep om zich met jouw merk te identificeren. Met het Brand Identity Prisma Model dwing je jezelf om na te denken over alle aspecten van je merk, zodat alles klopt met elkaar.
Uitleg van het model
In het model wordt er onderscheid gemaakt in zes aspecten: fysiek, persoonlijkheid, cultuur, relatie, reflectie en zelfbeeld.
- Je kijkt naar de fysieke aspecten van het merk zoals jij die als organisatie hebt gemaakt.
- En je kijkt naar de persoonlijkheid die jij het merk geeft door op een bepaalde manier te communiceren met je doelgroep: qua design, kleuren en schrijfstijl.
- Vervolgens kijk je naar de cultuur waarin jij jouw merk op de markt brengt; de Nederlandse cultuur of juist de cultuur van generation Z of de senioren cultuur?
- Dan kijk je naar de relatie die de doelgroep (willen) hebben met jouw merk: is dit een sterke relatie of minder sterke relatie en wat voor relatie is dit. Reflecteert het bijvoorbeeld de relatie van vriendinnen onder elkaar?
- Hierna ga je kijken de doelgroep zelf: de reflectie van de consument. Het is een omschrijving van de stereotype gebruiker van het merk, een soort ijk-persoon. Bijvoorbeeld voor Redbull kun je de doelgroep omschrijven als 16 – 19 jarigen met waarden als avontuur, actief, vriendschap en plezier. Terwijl de eigenlijke doelgroep natuurlijk wel breder is.
- Als laatste kijk je naar het zelfbeeld: naar de spiegel die de doelgroep zichzelf voorhoudt. Hoe zien ze zichzelf? Waar willen ze bijhoren? Bijvoorbeeld, ziet een consument zichzelf in staat om een Mini te kopen of niet?
Maak je merk sterker!
Dit model is gewoonweg een eenvoudige manier om inzicht te krijgen in de sterke punten en minder sterke punten, zodat je hier nog verder aan kunt bouwen: en wij helpen daar natuurlijk graag bij als het gaat om als fysieke en communicatie uitingen. Maak je merk sterker met Dikke Huisstijl! Alleen als je durft natuurlijk: 024 7113644